A tápióka egyre népszerűbb alapanyag a gluténmentes étrendet követők körében. Az íztelen, semleges állagú tápiókaliszt és tápiókagyöngy számos ételben felhasználható, de vajon milyen tápértékkel rendelkezik? Nézzük meg közelebbről a tápióka tápanyagtartalmát és annak egészségügyi hatásait!
A tápióka a maniókagyökérből (más néven kasszáva vagy yucca) kivont keményítő, amelyet liszt, pehely vagy gyöngy formájában használnak. Főként szénhidrátforrásként szolgál, és különösen népszerű a gluténmentes étrendet követők körében.
Fontos megjegyzés: A nyers maniókagyökér ciántartalmú vegyületeket tartalmaz, ezért fogyasztás előtt megfelelő feldolgozási folyamaton kell átesnie, hogy biztonságosan fogyasztható legyen.
A tápióka elsősorban szénhidrátban gazdag, illetve kevés fehérjét, zsírt és mikrotápanyagot is tartalmaz.
Tápanyagok:
Energia: 358 kcal
Szénhidrát: 88,7 g
Rost: 0,9 g
Fehérje: 0,2 g
Zsír: 0,02 g
Kalcium: 20 mg
Vas: 0,3 mg
Magnézium: 1 mg
Nátrium: 1 mg
Kálium: 11 mg
A tápióka főként keményítőből áll, így kiváló gyors energiapótlásra. Azok számára is jó választás lehet, akiknek magas energiaszükségletük van, például sportolók vagy fizikai munkát végzők.
A tápióka szinte teljes egészében szénhidrát, és csak elenyésző mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírt. Emiatt nem számít teljes értékű tápanyagforrásnak, és ajánlott más, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag élelmiszerekkel kombinálni.
A tápióka rosttartalma alacsony (kb. 1 g / 100 g), így önmagában nem segíti jelentősen az emésztést. Ha rostban gazdagabb étkezést szeretnénk, érdemes tápiókát rostos ételekkel, például zöldségekkel vagy teljes kiőrlésű alternatívákkal kombinálni.
A tápióka kis mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és káliumot, de összességében nem tekinthető ásványi anyagokban vagy vitaminokban gazdag élelmiszernek.
A tápióka gyöngy alapanyagát a tápiókalisztet a maniókagyökérből nyerik. Japán gyöngynek is szokták nevezni, jópofa, apró buborékokhoz, vagy nagyobb szemű kaviárhoz hasonlít, a csúcskonyhákban is szívesen használják.
Mellékíz- és színmentes, konyhabarát keményítőféle, sütéshez és főzéshez egyaránt alkalmazható.
Mellékíz- és színmentes, konyhabarát keményítőféle, sütéshez és főzéshez egyaránt alkalmazható.